Voortgezet Onderwijs
Open Your Mind
De theatervoorstelling Open Your Mind van Mind Mix is een snelle zap-achtige voorstelling over vriendschap, buitensluiting, vooroordelen, discriminatie en (in)tolerantie. Grappige en gevoelige scènes slepen de leerlingen mee in de wereld van verschillende jongeren die allemaal op hun eigen manier ‘anders’ zijn.
De diverse scènes behandelen elk een ander thema binnen discriminatie. Zo leren we de vrienden van Yussuf kennen, die maar niet snappen waarom hij altijd afzegt als ze uitgaan. Hoe gaan ze er mee om als ze erachter komen dat hij wel mee wil, maar de discotheek gewoon niet inkomt? En Thomas, die niet meer uitgescholden wil worden voor homo. We zien hoe hij zichzelf probeert te veranderen om maar niet meer gepest te worden. Ook is er een gelovig meisje. Je ziet hoe haar omgeving over haar geloof denkt, haar wil veranderen, wil dat ze zich ‘normaal’ kleedt, haar beperkt om te geloven wat ze wil geloven en haar letterlijk en figuurlijk in een hokje stopt.
Dan zijn daar ineens een aantal nieuwslezers die rare nieuwsberichten voorlezen. Geregeld staan er berichten in de krant die te maken hebben met discriminatie, vooroordelen of stereotypen. Vreemd genoeg lijkt men daaraan te wennen. Draai je de berichten eens om, dan ontdek je meteen hoe gek het eigenlijk is.
Zes korte, komische, maar ook aangrijpende situatieschetsen laten zien welke bizarre situaties mensen met een handicap of chronische ziekte soms meemaken. Tussen de scènes door worden fragmenten van straatinterviews getoond waarin voorbijgangers antwoord geven op de vraag wat discriminatie nu eigenlijk is. Uit hun antwoorden wordt duidelijk dat het nog helemaal niet zo makkelijk uit te leggen valt.
Het doel
Het doel is om samen met de jongeren te onderzoeken welke vooroordelen en stereotypen zijzelf hebben, hoe ze daarin beïnvloed worden door de media en wat voor effect dit op hun gedrag heeft. Door ze op positieve wijze bij het onderwerp te betrekken, ontstaat een prettige sfeer, waarin open gepraat kan worden en genoeg ruimte is om elkaars meningen en eigen ervaringen te delen.
Praktisch
Voor wie: Jongeren van 12 tot 18 jaar.
Niveau: Geschikt voor alle niveaus van voortgezet onderwijs en ROC. De nabespreking wordt op niveau aangepast.
Waar: Bij jullie op school.
Duur: 1 lesuur voorstelling (50 min), 1 lesuur nabespreking (50 min)
Aantal leerlingen: Drie klassen á 30 leerlingen per voorstelling.
Aantal voorstellingen: Tot maximaal drie per dag.
Meer weten over de voorstelling? Neem dan contact op met Martine de Boer: 06 40 76 10 74, mail naar info@mindmix.nl.